sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Quick Tilapia with Lemon, Garlic, and Capers

Quick Tilapia with Lemon, Garlic, and Capers

Prep + Cook = 10 minutes; 4 servings

This is a great dish for a weeknight meal. Serve it with quick cooking couscous, which can be ready in five minutes, and steamed green beans tossed with goat or feta cheese.

Ingredients

  • 1-2 Tbsp. olive oil
  • 1 tsp. minced garlic (about 2 cloves)
  • 4 fresh tilapia fillets (about 1 – 1 1/2 lbs.)
  • salt and black pepper to taste
  • juice of 1 fresh lemon (about 1/4 cup)
  • 1 Tbsp. capers, drained (or substitute 1 Tbsp. chopped green olives)


In large nonstick skillet, heat the oil over medium heat. Add the garlic and cook it for 1 minute. Add the tilapia fillets and season them with a little salt and pepper. Cook for about 3-4 minutes, depending on the thickness of the fillets, until the bottoms start to brown.

Carefully flip the fish, pour the lemon juice over the fillets, and season the second side with salt and pepper. Top the fish with the capers. Cook it for another 3-4 minutes. When the tilapia is white throughout and flakes easily with a fork, remove it to a plate and serve.

Side Dish suggestion: Toss steamed green beans with 3 Tbsp. goat cheese, 1 Tbsp. lemon juice, salt and black pepper to taste.



From The Six O’Clock Scramble cookbook and e-newsletter by Aviva Goldfarb. For more family-friendly recipe’s order Aviva’s cookbook online.

vineri, 16 noiembrie 2007

Rulouri cu sos de smantana si ciuperci

Ingrediente

  • 300-400 gr file de porc
  • 8 felii lungi de bacon
  • 3 linguri ulei
  • 150 gr smantana
  • 2 linguri vin alb
  • 50 gr ciuperci din conserva
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri faina
  • sare si condimente


Preparare

Se taie carnea felii, fellile se bat putin cu ciocanul, se sareaza si se condimenteaza dupa gust. Se aseaza feliile de carne peste cele de bacon, se ruleaza strans se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu 1 lingura ulei, se adauga vinul, 100 ml apa si se da vasul la cuptor pt 25 min, intorcand rulourile, ca sa se rumeneasca frumos pe toate partile.

Sosul: se dizolva faina in lapte si se pune la foc mic, sa se ingroase, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se trage deoparte, se adauga smantana si ciupercile taiate.

Se pune sosul peste rulouri si se mai lasa 10-15 min la cuptor.

joi, 15 noiembrie 2007

Lamaie marinata

Ingrediente

  • 1 lamaie
  • 1-2 linguri ulei
  • 1 lingura seminte de mustar negru
  • frunze de curry (cam cat o legatura de verdeata)
  • 1-3 lingurite boia rosie iute
  • 3 linguri otet de vin alb
  • sare


Preparare

Se taie lamaia in 8, se scoate, pe cat se poate partea alba din mijloc si se pun bucatile intr-un borcan (cca 370-400 g). Intr-o tigaie se pune uleiul de masline, semintele de mustar, frunze de curry, apoi boiaua. Se lasa cateva minute, apoi se da deoparte, cca 30 min, sa se raceasca. Se adauga otet, sare.

Se toarna acest sos peste lamaia din borcan, se inchide ermetic.

Se poate folosi peste fripturi, peste etc.

Supa de praz

Ingrediente:

  • 3 fire de praz
  • 50 gr margarina
  • 200 gr paine
  • 500 ml supa de legume (strecurata)
  • 1 lamaie
  • 1 legatura verdeata
  • 1 lingurita zahar
  • crutoane


Preparare:

Se taie marunt partea verde a prazului, se caleste, se adauga partea verde tocata a prazului, supa si painea si se fierb 45min. (poate mai putin?). Se mixeaza totul, se adauga zeama de lamaie, zaharul, sare. Se mai lasa sa dea cateva clocote.

Se serveste cu verdeata deasupra si crutoane.

Mancare de post cu vinete si varza

Ingrediente:

  • 2 vinete mijlocii
  • 1/2 varza mica
  • 2-3 ardei grasi rosii sau culori diferite
  • 150 gr verzisoare de Bruxelles
  • 3-4 rosii
  • 100 ml ulei
  • 2 catei usturoi
  • 1 legatura marar
  • sare, piper


Preparare:

Se curata vinetele, se taie rondele de cca 1 cm, se sareaza si se lasa la scurs 20 min. Apoi se storc usor, se calesc in ulei, se scot pe o farfurie si se calesc pe rand varza tocata, verzisoarele si ardeii taiati fasii. Legumele astfel calite se aseaza intr-o tava , sarate si condimentate dupa gust. Deasupra se aseaza vinetele si felii de rosii decojite, marar, usturoi zdrobit.

Se da tava la cuptor pt cca 20 min.

Supa - crema de dovlecei

Ingrediente:


  • 2-3 dovlecei
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi mici
  • 1 cartof
  • 2 linguri ulei
  • sare, patrunjel

Preparare:

Se taie legumele bucati mai mari, se pun la fiert 20 minute cu apa cat sa le acopere. Se paseaza, se amesteca piureul cu apa in care au fiert, se adauga uleiul, se mai pune putin pe foc.

Se serveste calda, cu crutoane si patrunjel.

miercuri, 14 noiembrie 2007

Worcestershire sauce

INGREDIENTS:

  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 large sweet onions, roughly chopped
  • 1/2 cup tamarind paste
  • 2 tablespoons minced garlic
  • 2 tablespoons minced ginger
  • 2 jalapenos, seeds removed and minced
  • 1/4 cup chopped canned anchovies
  • 1/4 cup tomato paste
  • 2 whole cloves
  • 2 tablespoons freshly cracked black pepper
  • 1/2 cup dark corn syrup
  • 1 cup molasses
  • 3 cups white vinegar
  • 1 cup dark beer
  • 1/2 cup orange juice
  • 2 cups water
  • 1 lemon, thinly sliced
  • 1 lime, thinly sliced


PREPARATION:

Heat the olive oil in a large saucepan and saute the chopped sweet onion until soft, about 7 minutes.

Add the tamarind paste, garlic, ginger, and jalapenos. Cook over medium-low heat for another 5 minutes. Add anchovies, tomato paste, cloves, pepper, corn syrup, molasses, white vinegar, dark beer, orange juice, water, lemon, and lime. Stir to combine and bring to a boil. Reduce heat and simmer, stirring occasionally, for about 3 hours until thickened enough to the back of a spoon.

Strain Worcestershire sauce into a glass bottle and refrigerate.

Yield: about 6 cups

Zacusca de ciuperci cu fasole boabe

Ingrediente:

  • 2kg vinete
  • 5 kg gogosari
  • 1/2 l ulei
  • 1 kg ulei
  • 1,5 kg ceapa
  • 1 kg fasole boabe


Preparare

Versiunea 1

Se coc vinetele; gogosarii se dau prin masina de tocat si apoi se calesc in ulei. Se calesc ciupercile in ulei cu ceapa (data prin masina de tocat). Se fierbe fasolea boabe.
Se amestec totul si se scade cat e cazul.
Apoi se fierb borcanele la bain-Marie, cca 25 min.

Versiunea 2

E mult mai usor sa tai ardeii, gogosarii feliute, se calesc, apoi se pun mixerul-- cel cu cutit si in 2-3 min se obtine o pasta de ardei ca o crema.

Borcanele cu capac sau celofan se pun la cuptor

Carnati de porc in sos de vin

Ingrediente

  • 800 g crnati proaspeti
  • 200 ml supa de carne
  • 200 ml vin alb
  • 50 g unt
  • 1 varf cutit nucsoara macinata
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura faina
  • 2 foi dafin
  • 1 lingura bulion
  • sare, piper


Preparare:

Se pun carnatii intr-o cratita, se adauga supa de carne, se fierb inabusit cca 10 min. Se caleste putin faina in unt, se adauga treptat bulionul dizolvat cu 100 ml apa, apoi se adauga vinul. Sosul acesta se toarna peste carnati; apoi dafinul, usturoiul, nucsoara.

Se acopera vasul si se fierbe la foc mic, pana scade sosul.

Tochitura cu mamaliguta

Ingrediente:

  • cate 250 g fleica, muschi , rinichi si ficat de porc
  • 1 paharel de vin alb
  • 2 linguri de untura
  • 2 foi de dafin
  • 2-3 cuisoare
  • 2-3 catei usturoil
  • 1 lingura otet
  • sare , piper dupa gust


Preparare

Rinichii se curata si se lasa in apa cu otet, apoi se scurg si se spala cu apa rece.
Se taie toate carnurile in bucati de 2-3 cm, se dau cu un pic de sare si se prajesc in untura. Se adauga cuisoarele si foile de dafin; dupa ce carnea s-a rumenit, se adauga vinul, piperul , usturoiul tocat si mai lasa cateva min pe foc.

Se serveste cu mamaliguta calda, presarata cu branza rasa.